Camelina sativa Laničník siaty Lnička sitá - Extra ľanový olej

Pridané: 30.3.2017 14:29:44 Počet zobrazení: 3771

30 Marec 2017

Dávno, pradávno - pred mnohými rokmi, keď som ešte študoval medicínu, stretával som sa na Ukrajine a v Rusku so staršími ľuďmi, ktorí úžasne vyzerali a tešili sa výbornému zdraviu. Rozprával som sa s nimi o ich strave a títo ľudia mne, aj ostatným študentom ukazovali, ako každý deň jedia.

 

Niektorí z nich varili na slnečnicovom oleji, niektorí miešali ho miešali s bravčovým tukom, ale väčšina z nich pripravovala jedlo na jednom špeciálnom oleji, o ktorom mi povedali, že si bez neho nemôžu zdravé a dobré jedlo vôbec predstaviť. Myslím, že ho vtedy volali „sibírsky ľaník“ a trvali na tom, že práve tento olej je veľmi zdravý, zvlášť pre srdce a krvný obeh.

 

Odvtedy prešlo skoro pol storočia a mne sa pred rokom náhodou dostalo do rúk semeno presne tejto rastliny a tak som z neho začal lisovať studena lisovaný olej. Výsledok je olej špičkový a kvalitný, ktorý odvtedy používam každý deň, dokonca ho veľakrát pomiešam s kokosovým olejom.


Prirodzene, dnes už viem, ako sa rastlina z ktorej vyrábam Extra ľanový olej presne volá. Je to Camelina sativa, alebo po slovensky – ľaničník siaty. Môžete ho poznať aj pod menami ako divý ľan, sibírsky ľan, alebo po anglicky gold of pleasure.

 

Výlisky, ktoré ostanú z lisovania nezahadzujem, ale pridávam do nich jód a hypermangán a kŕmim nimi sliepky - analýza nám totiž ukázala, že takéto vajcia obsahujú o jeden bod omega-3 kyselín viac ako je norma!

 

 

 


Dnes sa toho môžeme o Extra ľanovom oleji dočítať mnoho. Autori sa v mnohom zhodujú, ale nie v tom, či sa na tomto oleji môže variť a piecť. Bod dymenia tohto oleja je e 246.11ºC, čo znamená, že starí ľudia mali pravdu, keď na ňom varili a piekli na nižších teplotách (Bod dymenia - je teplota, pri ktorej sa olej začne rozpadať na glycerol, voľné mastné kyseliny a produkuje sa namodralý dym).

 

 


Tento olej je výnimočne stabilný a do dvoch rokov od vylisovania sa môže bez problémov ešte stále použiť. Napriek tomu ja pre istotu odporúčam dobu trvanlivosti 1 rok.

 


Mnohí z vás už dobre poznajú účinky obyčajného ľanového oleja, o ktorom ste čítali moje články v časopise Vitalita, iných časopisoch a tiež z televíznych relácií. No teraz však musím zdôrazniť, že Extra ľanový olej (Camelina sativa) je podľa mojich skúseností ešte bezpečnejší a s ešte lepšími účinkami, čo tvrdia aj mnohí vedci.
 

Anketa

Aký je Váš najväčší problém so zdravím?

Prihlásenie